Uncategorized

Azi EU! Maine TU!

Expoziţie de Crăciun

„Azi EU! Mâine TU!”

Bucureşti – 14 Decembrie 2009

Asociaţia „Deschide-ţi Sufletul” vă invită cu mare drag luni, 21 decembrie 2009, între orele     15 00 – 20 00 la Clubul Ţăranului Român (Kiseleff 3 – intrarea Monetăriei) la expoziţia „Azi EU! Mâine TU!”

Vă asteptăm cu mic, cu mare, cu voluntari, prieteni ai asociaţiei şi copilaşi la expoziţia pregătită de cei mici pentru toţi oamenii cu Sufletul Deschis!

În săptămâna 14 – 19 decembrie Asociaţia „Deschide-ţi Sufletul’ are bucuria de a da START-ul proiectului „Azi EU! Mâine TU!”, proiect ce este implementat în 4 apartamente sociale cu sprijinul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului sectoarele 4 şi 6. În această primă săptămână voluntarii asociaţiei mai sus menţionate au moderat atelierul de creaţie în cadrul căruia cei mici au confecţionat ornamente pentru Crăciun pregătind toată săptămâna materiale pentru expoziţia „Azi EU! Mâine TU!”.                          Proiectul „Azi EU! Mâine TU” va fi implementat în perioada 14 decembrie 2009 – 1 aprilie 2010 şi este co-finanţat de Comisia Europenă prin Programul Tineret în Acţiune şi implementat de Asociaţia „Deschide-ţi Sufletul”. Acesta este coordonat de către Oana Aramă din partea Asociaţiei „Deschide-ti Sufletul”.

Tema proiectului constă în dezvoltarea personală a copiilor din centrele de plasament şi apartamentelor sociale, luând în calcul şi oportunitatea voluntarilor de a-şi dezvolta abilitatea de a lucra cu copiii. Proiectul este împărţit în două părţi: prima parte se desfăşoară în perioada 14 – 21 decembrie 2009, iar a doua parte va continua proiectul de la începutul lui ianuarie până în luna aprilie 2010.

Prima parte a proiectului are în centru atelierul de creaţie în cadrul căruia copiii împreună cu voluntarii confecţionează ornamente de Crăciun pentru expoziţia „Azi EU! Mâine TU!”

În cea de-a II-a parte activităţile proiectului sunt împărţite în trei ateliere tematice:  1) Atelierul de creaţie; 2) Activităţi uzuale; 3) Atelierul de recreere prin joc.

Atelierul de activităţi uzuale are în centru activităţile de zi cu zi (spre exemplu cele de întreţinere). Acestea includ: hrănirea, îmbrăcarea, igiena, în timp ce alte acţiuni sunt la baza existenţei noastre în lumea socială: ţinuta, comportamentul.
Voluntarii care vor implementa acest proiect vor avea ca preocupare centrală în domeniul activităţii uzuale să ajute copilul să se menţină la un nivel cât mai ridicat de independenţă. Fiecare pas în atingerea independenţei duce la creşterea demnităţii umane şi la îmbunătăţirea calităţii vieţii. Bineînteles în concordanţă cu vârsta acestora.

Tot în cadrul acestui atelier copiii vor asimila informaţii cu privire la bunele maniere pe care trebuie să le prezentăm în diverse situaţii.

Atelierul de creaţie are scopul de a-i determina pe copii să dea frâu liber imaginaţiei şi să îşi dezvolte creativitatea creând diverse lucrări care le-ar putea fi de folos la şcoală, în centru, spre exemplu. Îmbinăm utilul cu plăcutul promovând ideea conform căreia oricine poate realiza, crea lucruri folositoare făcându-i plăcere şi simţindu-se util. În cadrul acestui atelier vom confecţiona şi ornamentele de Crăciun ce vor fi expuse la Clubul Ţăranului Român. Prin intermediul acestui atelier copiii au ocazia de a-şi pune în practica ideile şi de a se bucura mai târziu de reuşita acesta.

Atelierul de recreere are în mijloc jocul. Prin activităţi ludice cei mici vor avea ocazia să descopere atât jocul în echipa, cât şi competiţia. Prin joc copiii îşi exprimă cel mai bine sentimentele şi are o mare importanţă în dezvoltarea motorie şi psihointelectuală. Jocul este o metoda ce valorizează sentimentul de apartenenţă la grup, solidaritatea, spiritul de echipă, respectarea normelor. Acestea are rol terapeutic pentru cei care nu au dezvoltată iniţiativa şi curajul de a intra în competiţie. Prin joc se eliberează de timiditate si intra cu toate fortele în joc. Nu se mai tem asa de tare de critica celorlalti, deoarece personajul poate spune orice, iar reprosurile nu i se adresează lui personal, ci personajului.Prin joc se poare fortifica, intari vointa si atentia.

La activităţile din acesta saptamana au participat 20 de copii,  buna lor desfăşurare fiind posibilă cu ajutorul celor 15 voluntari ai Asociaţiei „Deschide-ţi Sufletul” implicaţi în acest proiect până în acest moment.

Asociaţia „Deschide-ţi Sufletul” multumeşte reprezentanţilor D.G.A.S.P.C sectoarele 4 şi 6 şi voluntarilor săi pentru implicarea şi sprijinirea acestui proiect.

Misiunea asociaţiei “Deschide-ţi Sufletul” este aceea de a sprijinii copiii aflaţi în impas, şi anume copii ai străzii, copii proveniţi din medii defavorizate, copii din secţiile de pediatrie, copii cu familii dezorganizate, monoparentale, copii din centre de plasament prin acordarea de sprijin moral, psihologic, social şi material copiilor, tinerilor bolnavi şi familiilor lor.

Asociaţia îşi doreşte să implice tineri în activităţi de voluntariat care sa le dezvolte simţul civic şi dorinţa de implicare directă în proiecte sociale viabile. “Deschide-ţi Sufletul” s-a nascut din dorinţa unui grup de oameni dornici să se implice pe plan social şi în acelaşi timp să implice alţi tineri în proiecte care au drept scop integrarea copiilor şi tinerilor aflaţi în impas. Am pornit de la ideea ca odata formată solidaritatea între tineri lucrurile vor începe să mearga mai bine.

Asociaţia „Deschide-ţi Sufletul”

Oana Aramă

Presedinte

oana.arama@gmail.com;    deschidetisufletul@gmail.com

Niste tineri frumosi, ambitiosi, care ii iubesc pe cei mici, fac tot posibilul sa le transforme copilaria intr-o poveste, intr-un vis perpetuu din care sa nu trebuiasca sa se trezeasca. Sa fim alaturi de ei! Am avut ocazia sa petrec alaturi de ei 2 zile si nu aveai cum sa nu te molipseasca energia lor si devotamentul fata de copii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *